УебТех – какво мислите?

УебТех събитията се провеждат от 2004 година и досега са имали издания във София, Варна и Велико Търново. Освен тях, направихме няколко баркампа, няколко BlogCamp-a, един Privacy Camp и една обучителна вечеря.

Ако сте били на някой от тях ви моля за 2-3 минути от времето, за да решим заедно какво е най-добре за бъдещето.

Идеята?
Идеята, която се върти е екипа е следната:

– Вместо едно голямо събитие (за 300 човека) да има 3-4 по-малки (100) и по фокусирани събития на принципа на BarCamp;
– Ще има един лектор от чужбина и 2-3 лектора от България + това,че всеки желаещ, който присъства на събитието може да заяви лекция преди започването й.
– Мислим да се фокусираме върху Русе, Варна и София, но предложения за други градове е добре дошла.

Ползата?
Основния проблем е, че на събития като УебТех /P2P има много лекции и има много теми, което прави ползата за всеки присъстващ много ограничена.

За кого е насочена?
Събитието е за програмисти, дизайнери, UI специалисти, разработчици и хора, който изкарват парите си или са фенове на (хо)битове и байтове!

Обратна връзка
Моля ви за мнение за идеята, която ни хрумна, за евентуалните градове, както и какво теми ЛИЧНО теб биха те заинтересували.

БЛАГОДАРЯ!!!

P.S – Aко не знаете, в началото на юни в София ще има OpenCamp – места все още има.

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

Публикувано от

Богомил "Бого" Шопов

Емигрант. Пират. Революционер. А, още интересни факти има тук

26 мнения за “УебТех – какво мислите?”

 1. На мен идеята ми звучи добре. Единственото което ме притеснява е да не се размият самите събития. Защото когато имаше едно голямо p2p е доста по-лесно да се убедят работодателите в ползата да се присъства там.

  1. А, всъщност, Бого, нали, събота и неделя да са събитията, че някои хора ни е почти невъзможно да убеждаваме работодатели и така нататък. Че вчера и оня ден търчах напред-назад между презентации и офис и пропуснах половината неща.

   1. Дам, така ще е. Но работодателя ако не разбере, че това е инвестиция – няма да го бъде в този бизнес :)

 2. Желая да предложа по – малки и по – специализирани. Отделно за програмиране, отделно за UI, отделно за дизайнери. Плюсовете, които виждам тук са повече посещения и повече лектори. Минусът – може да се развлачи във времето, но най – важният фактор финансирането ще е трудно!

 3. Благодаря за поканата, но аз все още не съм си получил фактурите за участие в последните 2 години.

 4. Аз съм за едно голямо събитие. Ако лекторите са добри, всички лекции са полезни, тъй като в това динамично време трябва да сме в час с всичко. Също така аз не бих отделил време и усилия за пътуване до София/Русе заради четири лекции и ако това е форматът просто ще съм пас. Например в Търново беше супер като идея.

  1. Събитията в Русе са за тези в Русе и региона – никой няма да те кара да идваш, ако не искаш :)

     1. Пратени са оригиналните фактури на мейла, ако не си получил – да беше писал, не да мрънкаш една година след събитието по блога

 5. Може да съм старомоден, но съм ЗА едно голямо годишно събитие с добра организация и извън София. Трябва да включва 2-3 паралелни потока, в достатъчно удобни зали и достатъчно време за контакти. Т.е. нещо близо до сегашното. Така неща се фокусират и се превръща нещо важно и чакано, за което си струва да разместиш графика си и да го популяризираш. Мисля, че факта че нямаше празно място на всичките издания говори сам за себе си.

  Да, широкия формат не може да угоди на всички на 100%, но интереса от страна на хората лесно се предизвиква ако лектора е добър – тогава дори и привидно скучна или странична тема задържа вниманието и предизвиква дискусия.

  Отличен пример за мен беше TEDxBG 2011 – кратки лекции от добре подбрани лектори – дълги почивки между панелите за контакти. Изслушах всички лекции, включително такива които бих прескочил, ако се водех по програмата – просто лекторите ме грабнаха.

  Съзнавам, че този вариант е по-скъп и труден за организиране, но нали затова събирате мнения :)

 6. Русе е добра идея, а като формат си представям нещо като TED talks по 15 минути.

  Идеята за различни събития е добра, но основният проблем, както и при различните потоци преди е това, че много хора биха искали да посетят лекции, които са в различни форуми по едно и също време.

  1. Няма да са по едно и също време :) Мерси за идеята!

 7. Подкрепям идеята за няколко събития вместо едно голямо.

  1. Защото не винаги датата на провеждане на едно голямо събитие е удобна за мен

  2. Така могат да идват повече и различли лектори

  3. Лекциите могат да бъдат по-специализирани

  4. Самия контакт с хората и лекторите би бил по-добър, отколкото на голямо събитие

  Относно лекциите на мен тази година би ми било интересно да чуя повече неща за
  Mobile Web Apps, html/css/javascript frameworks, като Appcelerator или Phonegap, техни алтернативи и т.н.

 8. Идеята за по-малки събития, разхвърляни във времето и пространството ми харесва. По-малката аудитория предполага по-фокусирана дискусия и по-качествена социализация. Пловдив и Търновград също са добри места, ако стигнат силите и времето.

  Обаче на голямо събитие можеш да попаднеш на нещо интересно без предварително да си имал интерес към темата. Не изхвърляйте голямото събитие съвсем, сложете го в килера докато отново му дойде времето ;-)

 9. Повече събития, тематично организирани, разбити на по няколко панела и добре разпределени във времето.

  Предимства: хората ще могат да посетят това, което им е интересно, ще могат да починат между два панела и да завържат контакти. Колкото по-кратка е дадена лекция, толкова по-фокусирани са хората върху знанието което получават, знаете го това.

  Недостатъци: Възможно е за някои панели да има по-голям интерес, отколкото за други. формирането на цената също е фактор, който при по-малките панели може да въздейства негативно на лектори и участници.

  Не претендирам за кой знае колко професионален съвет, но не съм евент планер ;) От все сърце ви пожелавам успех!

 10. Звучи логично да са отделни, за да могат хората да се съсредоточат и да не трябва да прескачат от зала в зала. Само дето това ще увеличи работата около организацията.

 11. предимствата на едно голямо събитие е предимно в публичността и възможността много различни мозъци да се съберат на едно място и обменят идеи.

  1. Е, мозъците могат да се съберат и на малко събитие :)

 12. Звучи добре.

  Големи конференции има и ще продължи да има. Няколко много важни предимства на малките са:

  1) По-добра часова гъвкавост. Ако конференция започне в 10, е доста по-добре, отколкото в 8, защото хората се наспиват и пропускат задръствания. Което е по-важно, отколкото изглежда.
  2) Фирмите ще се ориентират по-лесно кого да пращат на конференциите – дали тим лидери или някой от екип продажби. Тоест може да се отвори малко по-добра възможност за нетуъркинг.
  3) Цената. Мисля, че няма какво да коментирам тук.
  4) По-добри възможности за нови интересни лектори. Редовните ги знаем :)

  Go for it – мисля, че си заслужава опита. Разбира се, някои неща може да са нож с две остриета, но пък има само един начин да се разбере.

 13. Мисля, че идеята е добра за по-фокусирани събития дори в по-свободен формат – аз личо бих искал да участвам в събитие с 4 лекции за цял ден – но да бъдат практически и да има дискусия по тях, отколкото някакъв да ми говори колко е важен 40 мин и след това да дойде друг такъв.

  Посоката е правилна – супер:) Само да не скочи цената като на другите събития – 30-40 лева е нормално, но повече вече е много :(

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.