Писна ми от глупости за Skype

След като публикувах новината за това, че skype подслушва разговори в Китай, най-големия фен на програмата и тестер Николай Филипов, постоянно ми прави забележки, че не съм проверявал фактите до край и че всичко било кампания на Ричард Столман. Разбира се, хората могат да вярват в каквото си искам, дори във това че някой с психотронно оръжие прави опит да съсъпе хубавкото програмче.

Ето и новината:


The full text chat messages of TOM-Skype users, along with Skype users who have communicated with TOM-Skype users, are regularly scanned for sensitive keywords, andif present, the resulting data are uploaded and stored on servers in
China.

These text messages, along with millions of records containing personal information, are stored on insecure publicly-accessible web servers together with the encryption key required to decrypt the data.“

Ето и превода:

„Целия текст на съобщението на ТОМ-Skype потребителите и потребителите комуникирали си с тях, редовбо се сканират за чувствителни думи и ако те птисъстват в комуникацията, данните се записват на сървъри в Китай.
Тези текстови съобщения, заедно с МИЛИОНИ записи, съдържащи ЛИЧНИ ДАННИ се записват на несигурно публично достъпни сървъри, заедно с ключа за декриптирането им“

Можете да прочетете тук, оправданието на Skype, за всичко коeто се случва, но най ми хареса, че филтрирането не нарушава по никакъв начин човешките права. Прочетете го и решете сами и споделете мнение как бихте се почувствали, ако напишете Гоце и веднага данни за вас и това с кого сте си писали се качи на някакъв сървър… Ех, забравих, че по силата на наредба 40, част от тези неща ще се случат.

Аз повече няма какво да добавя. Фактите говорят само по себе си.

10 мнения за “Писна ми от глупости за Skype

 • Reply Skypeтоация в Личен блог на Богомил "Бого" Шопов. 11.11.2008 at 15:42

  […] Друг: Ми, да слагат софтуера за подслушване […]

 • Reply Иво 19.10.2008 at 14:46

  Абе Филипов, въздържах се, но вече не мога. Skype e затворен протокол – т.е. всичко може да се случва – ти не знаеш, аз не знам. Може всичко да се записва, пази, следи и т.н. Jabber (XMPP) е отворен, т.е. ясно е какво се случва и как, може и да се криптира, а ако успееш от такъв разговор да изкараш информация, дори сървъра през който минава комуникацията да е твой, ще вземеш нобелова награда. Какво повече има да говорим!? Аман от фенщина и глупаци. Сигурно и docx е супер як формат, защото еди какво си.

 • Reply kkk 16.10.2008 at 19:40

  егати глупаците (5-ти път)

 • Reply Николай Филипов 15.10.2008 at 13:39

  @Тервел: „постоянно ми пише“ и „фанатик“. Отново благодаря! Но защо не си спомням да съм ти писал „лично“ през последните 5 месеца?

  Значи ли, че аз трябва да назова определени хора като „новите болшевики“? (Знаеш теза ми, Тери, споделял съм я с теб преди години). Предлагам да не се квалифицираме.

  @Димитър Узунов: всичко е вярно. Знам кой е Ричард Столмън (4-ти път), но никъде не говоря, нито го замесвам. Нещо което други тук правят.

 • Reply Димитър Узунов 15.10.2008 at 12:07

  >За „Ричард Столман“ не съм писал.

  Той е „вожда“ на FSF, главния и активист и нейн символ.

  Между другото моя пространен пост не е с конкретен адресант. Той е само апологетика на онази личност и ако стопанина на блога го смята за неуместен тук няма да възразя ако го махне (и без това го качих на моя..).

 • Reply Teri 15.10.2008 at 8:32

  Николай Филипов постоянно ми пише и на мен да ме поучава относно Skype. Последния път ми се скара, че в IDG сме били писали пак невярни неща за Skype. Наложи ми се да му обясня, че PC Magazine няма нищо общо с IDG. Такъв фанатик не съм виждал досега.

 • Reply Николай Филипов 14.10.2008 at 22:34

  Благодаря за определението: „най-големия фен на програмата и тестер Николай Филипов“. Не се смятам обаче за такъв, нито се изявявам така че твое мнение.

  За „Ричард Столман“ не съм писал. Пишеш ти и го намесваш.

  Аз просто да дох правилната препратка защо според мен е цялата тази истерия.
  1//
  ТОМ.com не е Skype. ТОМ.com е тайвански партньор, който оперира на тези пазари. Да се приписват неща от ТОМ.com на Skype е некоректно.
  2//
  Изявленията на изп. директор на Skype е добре също да се прочетат (бях ти ги посочил), за да се разбере, че на китайския пазар Skype е миноритарен партньор. И трябва да е ясно, че която и компяния иска да прави бизнес в Китай трябва да спазва вътрешните регулации на КНДР.
  3//
  Ясно е, че в Китай гражданите не са свободни. Ясно е, че ТОМ.com са направили доста неща на своя глава, с които компанията Skype не се е съгласявала, нито ще приеме. Проследете уволненията и последните действия, които са предприети.
  4//
  Дали някой ползва или не ползва Skype – не ме интересува. А по какви причини не ползва и защо смята, че и другите не трябва да ползват – също.
  5//
  Интересува ме да се пише с факти, а не с някакви намеци от Баварското министерство на правосъдието, от Австрийските специални служби, от heise.de (за някакви тайни задни врати в кода) и всичкото това свързано със случая за Китай (известен на обществеността още от 2006 г.) и цялото това ОПАКОВАНО, смляно и хвърлено тук и там…
  6//
  Как пък да не повярвам, аз че това МОЖЕ и да има нещо общо с документа ФСФ от 8 ноември? Не знам, но много съвпадения се получават.
  7//
  За никакъв Столман (2 път) никъде не съм писал и прочее. За „слагане на печати“ изобщо не става дума и прочее (ето какво е „пропаганда в чист вид“ тук на тази страница, ако човек повярва на изложеното от Богомил, че аз лично съм замесил в спора Столман (3 път))…
  8//
  А иначе и на мен ми е писнало от глупости.

 • Reply Димитър Узунов 14.10.2008 at 22:12

  РМС се напада само личностно – не бил с адекватен вид, бил хипар и левичар, повтарял бил като развален грамофон своето мнение. Никой обаче не смее да нападне неговата основна идея – никакви компромиси със Свободата. Никой не смее да го прави, защото бързо осъзнава глупостите които говори. Затова се задоволяват само да гледат отвисоко на една личност която е от двигателите които позволяват на нашето общество да се движи напред.

  Онези чичковци които обичат да казват че „няма безплатен обяд“ и го сочат като объркан левичар, не разбират защо е там думата свободен в „свободен пазар“ – икономиките които се управляват прозрачно и позволяват поле на изява на нови идеи задминават тези които се управляват потайно, централизирано не заради естествения отбор, а заради свободата и отвореността които позволяват максимално развитие, избирането на по-добрите хрумвания. Джаред Даймънд обяснява изключително убедително как в древността тези общества, които са били изолирани поради географски причини от общуване с други хора не само че не са напредвали ами са се връщали назад – ето защо хората в Океания, Африка и Америка са били по-назад технологично от Евразия, а не заради расови различия.

  Проблема е че има две схващания които ни дърпат назад в разбирането на движението за свободен софтуер – че при естествения отбор оцеляват по-силните и че бизнесът и търговията са като войната – някой трябва да е победен, ограбен и унищожен.

  При естествения отбор не оцеляват най-силните – оцеляват най-приспособените. Пример в софтуерния свят е разпространението на примитивни и груби ОС като Уиндолс, ДОС (навремето) и Юникс, на излишно сложни и неудобни интерфейси, на неадекватни компютърни езици като HTML (Да се сравни с друг някой маркъп език като TeX!). Един анализ на софтуерната история показва че много по-съвършени технологии като Lisp машините (някои техни възможности едва сега се появяват в PC-тата!), Apple Lisa, Multics(vs. UNIX – дори името е избрано да покаже несъвършеността! Препоръчвам да се прочете UNIX Haters Handbook), TeX, OS/400(сега IBM i).

  Заради неспособността да се обменят идеи (код) и липсата на съвместимост заради затворени формати и протоколи, тези технологии не могат да се съживят – използваме остарял от техническа гледна точка софтуер, без да можем да го подобрим. Същото е и със Скайп – въобще не ми харесва софтуера и знам че има по-добри решения от много гледни точки, но ми се налага да го ползвам, защото повечето ми познати го ползват. Проблемът донякъде се състои в това че нововъведенията си намират приложение (всеки може да се сети за пример), а не новите нужди водят до изобретения (а само до дребни подобрения и нагаждания).

  Другото погрешно разбиране е че задължително в бизнеса трябва да има нечесност и „прецакване“. Това за съжаление не е разбиране ограничено до нашите „далавераджийски“ ширини. Търговията трябва да бъде водена от чесност и взаимно доверие, а не шпионаж и изнудване. Там, където няма някакво полузаконно или административно наложено ограничение на свободата, винаги повеждат тези които успяват да изградят спечелят доверието на своите клиенти.

  Икономистите дори са измислили чудеснен пример – така наречената „заблуда за счупеното стъкло“ (моля тези със стопанско образование ме поправят ако объркам нещо в терминологията): Ако едно дете счупи прозорец, то трябва ли да бъде похвалено че стимулира икономиката на селото като дава работа на стъкларя? Отговора разбира се е НЕ, защото в крайна сметка селото става по-бедно, макар и с един прозорец. Извода е че е абсурдно да оправдаваме вредителството на някои компании „защото това е бизнес и добре за икономиката“.

  На края на това не особено свързано и набързо написано изказване бих добавил само следното: освен могъща изграждаща сила свободата на разпространение на информация може да бъде опасна – става въпрос за личните данни. Но това само още един път показва колко е важно да държим нашата информация в своите ръце, а това е другата важна идея на Сталман и FSF.

 • Reply pokermasta 14.10.2008 at 19:10
 • Reply krassyo 14.10.2008 at 11:20

  От 3-ти октомври 2008г. категорично не ползвам системата на Skyoe именно поради тази причина. Я ми го дай насам тоя тестер да ме убеди защо трябва да ползвам софтуер със затворен код, който се е доказал с това, че шпионира потребителите си.

  Нека Николай Филипов си ползва Skype със здраве и да не се опитва да слага петна върху името на R.M.S.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.