Да направим нещо интересно за блог-общността

Днешния ми разговор с Тодор Христов и по-ранната дискусия с Marfuzii ме накараха да се сетя неща, които съм си мислил отдавна. С наближаващата Блог конференция, на която за момента има повече участници от вън от колкото от у нас, се завъртат идеи и предложения.

Ето за какво става дума. Всеки има блог, всеки е чувал за блог. Някой счита, че доста от блогърите се приемат ‘доста на сериозно’, друг счита, че ‘е липса на интелект’, трети смятат, че ‘може да се пеели много от блог’. Затова, ето и въпроса:

_ Какво вие бихте искали да се случи на една такава блог-конференция. Какво лектори искате да има, какво да видите, какво да усетите, как си представяте вие идеалното събитие, което да е ПОЛЕЗНО за вас.

Aко сте били на друго подобно – споделете. Ако сте били на предното – посочете пропуските и добрите страни. С няколко думи …

… заедно можем повече – нека да го направим.

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

16 мнения за “Да направим нещо интересно за блог-общността”

 1. Темата е много разтеглива … само като си зададеш въпроса „Какво е блог“ и може да си приказваш цял ден. Определено има успешни блогове, но в повечето случаи се говори за личен блог, в който си изливаш душата. За тях кво да се говори, като са си лични.

  Аз определено бе бих ходил на такава конференция, но бих прочел в новините за нея :P

 2. Промяната през която минаха блоговете и от лични дневничета станаха медийно значими е най-голямата им сила, а със силите трябва да се борави внимантелно. В Китай много блогъри изпрвят на нокти цели служби и правителство, у нас все още гледат на тях като на занимание на скучаещи пъпчиви тийнейджъри обхванати от графомански импулс…

  Аз тази среща я виждам да се получи добре, ако е неформална и по-скоро за „сверяване на часовниците“, останалото е въпрос на подробности.

 3. Бого, крайно време е да се създаде един етичен кодекс на блогъра, че може и някаква организацийка да си спретнем :) Може да се говори по този въпрос. Иначе, едно такова събитие е полезно с контактите, които се създават. Би било интересно да се задават въпроси, на които всеки който иска може да отговори, примерно как се е справил с даден проблем, как е докарал повече посетители и др.

 4. @калоян: Ооо честит ти брак :) Да сте си щастливи заедно и двамата и много много деца :)

 5. Хех, може би прекалено се обръша внимание на „личното“ в блоговете ;) Аз така или иначе едва ли ще успея да дойда, но все пак би ми било интересно да чуя някой като Нели Огнянова да сподели как вижда обществената роля на блоговете, или как се измества центъра за информиране към цифровите медии, и в това число неофициалните такива, като многото блогове, където може би средностатистическите читатели повече се доверяват, отколкото на „официалните медии“, или облъчването с реклами. Всички разбираме и усещаме, че нещата се променят (например можем да съдим за удоволетворението и интереса на читателите от гласовете в свежо.нет, или от броя коментари, или от броя провокирани отговори в други блогове и сайтове), но някой, който подхожда към случващото се по-професионално, или по-академично, ще може по-лесно да забележи, и открои новите тенденции и роли на блогерите, читателите и т.н.

 6. Няма да е зле някой да вземе и отношение по проблемите на блоговете, било то фирмени или лични. Копирайтинга, плагиатството, начини за търсене на отговорност, начини за доказване на авторство, ако обекта на спора е защитен с CC. Почти всички елитни блогъри знаят как да монетизират блога си, но идва неприятния момент с поддръжката и разходите по него. Не малк от активните блогъри за се сбълсквали с проблема „спряха ми сайта“ тъй като харчи повече от допустимите системни ресурси. Може да се обърне внимание на някои техники за оптимизация на базата данни, порблеми с често използвани widgets, които по опитните в програмирането вече са решили по един или друг начин.

 7. Две неща:
  1. Искам да видя фирми/фрилансъри, които предлагат дизайн/услуги специално за блогове. Оказва се, че повечето уеб специалисти не знаят как точно се правят блогове (т.е. лесно могат да научат, но трябва време, а хич не би било зле да намериш хора, които да ти кажат: ето ти хедър, футър, бутони,уиджети, регистрации в разни сайтове за популяризиране, домейн и т.н. и т.н.).
  2. Личните блогове са ясна работа: всеки си пише както и за каквото поиска. Ще ми се да чуя няколко съвета за успешни корпоративни блогове. Имам много клиенти, които още си карат на старите „статични“ сайтове и като им кажа блог/rss и т.н., те почват да клатят глава: Ама ние не сме фирма 100 човека, какво ще пишем толкова, кой ще седи да се занимава и т.н. и т.н.

 8. Личното за себе си аз съм преценил, че блог – това е нещо лично, и затова недолюбвам останалите разновидности, примерно – популярни, специализирани, комерсиални, корпоративни и прочие. Нека си ги има, но нямам никакво желание да научавам повече за тях.
  От друга страна, щом съм приел по дефиниция, че блога е личен, то всеки автор е в правото си сам да прецени какво да пише, за кого, как, къде, защо, по колко …
  Теоретично, идеалното събитие за мен би било абсолютно неформална среща в кръчма :).

 9. До този момент не съм бил на подобен род събития.Само съм чел коментари за изминали, такива.Аз лично бих желал да има провокативни блогъри, доказали се на сцената.Не искам лекции, тип университетска забавачка, сухи статистики и тем подобни.Искам да видя иновативен подход при презентирането на даден блог от страна на авторите.в нета е пълно със статии, занимаващи ни със обяснения от рода, що е то бло, как да печелим от него и други.Ако човек иска да се запознае с тези неща, няма нужда от конференция.Поканете известни блогъри, които водят доста различни типа блогове и ги накарайте да презентират идеите си под странна форма.Може да има и обща дискусия подготвена от тях, как примерно всеки един от тях си представя бъдещето на блогосферата.

 10. Да не стоя безучастен, ето какво мисля че за мен е интересно на подобно събитие:
  – Усъвършенстването на блогърите, как да пишат по-добре и да се изрязяват по-добре. Не просто самоцел за увеличаване на посетителите а по-добри публикации като цяло.
  – Монетизирането на блоговете, практики и съвети за изкарване на парички от блога.
  – Корпоративните блогове – съвети как се води подобен блог, за какво бива и не бива да се говори в него.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.