Какво толкова зле е направила ДАИТС на Интернета

‘Шефа на интернета’ ми зададе този въпрос, след като критикувах това, че ДАИТС не прави нищо за Интернет потребителя в България. Ето и какво прави и съответно не прави (защото бездействието също е форма на безотговорност):

1. Този случай

2. Нежеланието на ДАИТС да защити потребителите в Интернет, като настоява за приемане на определени поправки от Телеком пакета – заради това, потребителя в Интернет у нас, ще бъде подложен на доста мерки, които нарушават правата им, като отдалечено претърсване на компютъра му и разни други ‘благинки’

3. Вменяването на задължение  ина огромни разходи в Интернет доставчиците, по силата на Наредба 40. Всеки доставчик на Интернет ще трявба да ‘инвестира’ в техника за мониторинг и следене на потребителите си за да изпълни наредбата, изготвена от ДАИТС и одобрена от МВР (тов стана ясно в разговора ни с тях)

4. Не приемането на отворени стандарти в Държавата. Това може би ви се струва, че няма общо с Интернет, ама не е така. Това показва определена политика на Агенцията, която се отразява на цялостната й работа.

5. „Суперкомпютъра“

6. Тук ще цитирам Весо Колев (има доста материали)

7. Можем да кажем, че ако хората асоциират Интернет и високите технологии, то изцепки като тази и тази, също влиаят зле.

8. Подкрепата на агенцията за OOXML.

Има и доста положителни намерения в ДАИТС – дано се намери кой да ги реализира.

– Ще се радвам на коментари, ако имате или препратки с такива

– Ще се радвам също и на визия, как да се промени тази агенция и какви хора трябва да работят в нея за да работи добре. (Нека не забравяме и че заплатите са в рамките на 500-600 лева)

– Какво за вас е Интернет?

8 мнения за “Какво толкова зле е направила ДАИТС на Интернета

 • Reply Веселин Колев 01.12.2008 at 14:14

  Никак не е за учудване, че именно Вени Марковски е „съветник“ в ДАИТС и то лично на члена на ВС на БСП Вачков. Интересно какво го съветва, защото няма знания в областта на информационните технологи, дори за работа със собствения си компютър. Вени Марковски няма нито грам опит по тематиката и не може да дава никакви съвети освен по PR и политика?

  Нека не забравяме кой е Вени Марковски! Нека не забравяме и в какво семейство е расъл той и какъв манталитет е наследил:

  Първо Венката реши да бъде интернет доставчик. Доставчикът му БОЛ работеше на соц. принципа много приказки-никаква работа (останаха си до края един малък и смешен доставчик с никакво покритие). Ако ги слушаш на приказки бяха центъра на Интернет, но ако човек им разгледа работата, която вършеха, всичко беше пълна нула (веселие с постоянна загуба на пакети, недефинирани услуги – пълен смях). Но от маси, коктейли и приеми не им оставаше време за работа на завалиите. По стара традиция (нека да не забравяме кой е дядото на Венката – офицерът от ДС Марковски), трябваше там, където не става с техническа мисъл и упорита работа, да се вкара политика. И хопс.. ISOC.bg. Там вече Венката беше в пълния си вихър, защото организацията беше едно комсомолско дружество. Първо как се събираше членска маса на ISOC.bg:) Една доста забавна тема. Общо взето на принципа на приема на студенти във Физическия факултет на СУ – намират ти някъде снимката и утре имаш студентска книжка, та така и с членството в ISOC. Генезисът на PR героя-комсомолец не спира дотук. Обратнопропорционално на техническия капацитет, се развива политическия. Напред е ICANN. Нищо, че стари интернетаджии писаха на Венката, че явно живеят на друга планета. Ама хората не са живели по соца и не знят в какъв дух е закърмен члена на борда на ICANN. След като почна надуването на ивестиционния балон, Венката реши, че е време да стане бизнесмен и да продаде доставчика БОЛ на .. инвестиционен фонд. Иначе Венката ревеше как БОЛ е негово дете, как той толкова го обичал, как бил едва ли не бащата на интернет в България. Край нямаха червените крокодилски сълзи. Край нямаха PR изявите му.

  Закономерно сега е съветник в ДАИТС. „Защото сме социалисти“ или „Кръвта вода не става“, нали Венка? И то съвсем по социалистическа линия все на видни социалисти – президенто от пернишко и правешкия мастодонт от ДАИТС – член на ВС на БСП. Но за един политик нищо мръсно и долно не е чуждо. А оправданията на нечия некадърност и липса на управленски капацитет са стара партийна традиция. Дедовенковата…

  Лично аз отдавна съм светнал хората около мен кой е Марковски. Всъщност той кой ли не го знае, но е добре да се напомня кой е.

 • Reply Веселин Колев 01.12.2008 at 12:08

  Не знам защо намесвате Весо Колев в цялата дискусия, след като положението със заплатите в ДАИТС е ясно, но не оправдавайте нечия техническа простотия с липса на пари. Ако някой отиде да работи някъде за малко пари, значи се подценява. А ако някой предлага малко пари за квалифицирана работа, значи се подиграва. Не може да се излиза от позвицията „ами малко са ми парите, за това правя глупости“. Като са ти малко парите, отиваш да работиш там, където ще взимаш достойно възнаграждение, а не да лъжеш някого, че работиш, защото той те лъже, че ти плаща. Ако някой знае, може и умее, той няма да стои за тези пари в ДАИТС. Той ще отиде някъде, да се развива. И вината, че ще има идиотски решения е и на ДАИТС и на тези аутсайдери, които поради малко заложби, малко знания и характер на мекотело, са се съгласили да работят срещу никакви пари.

 • Reply Илия 29.11.2008 at 22:52

  @Вени,

  ето за този линк става въпрос:
  http://technews.bg/info.php?id=10669

  ДАИТС обаче едва ли биха поискали помощ ог други хора.

 • Reply Вени Марковски 29.11.2008 at 21:11

  Между „помагам“ и, например, „да бъда системен администратор“ има разлика.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 29.11.2008 at 13:42

  @Вени – Аз съм готов да помагам на ДАИТС и без пари

 • Reply Вени Марковски 28.11.2008 at 16:50

  Щях да отговарям по същество, но още при първия посочен случай виждам поредната заблуда.

  Нека обаче се върна на моя въпрос:
  „Какво конкретно в Интернета е съсипала политиката на ДАИТС?“

  Това, което си ми писал, от беглите ми спомени, са неща свързни с администрирането на техния собствен сървър (впрочем, заплатата на млад специалист там не е 500-600 лв, а 198.10 лв. чисти, та може би Весо Колев би отишъл да работи там за толкова?), както и с неща, свързани с други ведомства (примерно МВР) – въпроси, които са дискутирани отдавна. Но да разсея още една твоя заблуда: не наредбата предвижда купуването на хардуер, а законът. При това още от 2000 г. насам. И никой не може да го промени, защото по цял свят е така и защото БТК, Мтел, Глобул отдавна са купили съответното оборудване. Как иначе се подслушват разговорите, според теб?

  Т.е. по същество няма отговор на моя въпрос. Имаш отговори на твоите собствени виждания за грешки. Които виждания обаче са също… грешни!
  Виж сам – пишеш за кирилицата в Интернет. Можеше да прочетеш http://blog.veni.com/?p=508
  Щом си се излъгал да прочетеш информацията в някакъв вестник, нищо чудно, че си се излъгал и да повярваш на написаното в нея. Прочее, аз също я видях навремето, но не съм й повярвал нито за миг, защото на такива публикации винаги трябва да се гледа скептично.

  За отворените стандарти (очевидно освен мен и теб едва ли някой друг ще разбере, че става дума за отворени файлови стандарти при електронното управление) може би трябва да питаш Ники Василев. Министър на държавната администрация и отговорник за електронното правителство.

  За другите цитирани съобщения – там има някакви коментари на някакви новини (Делян) или статия, от която аз лично нищо не разбрах – отидох на сайта, видях, че връзката сочи към http://www.daits.government.bg/tpl/anketa_28.php

  Не знам – може да е била сочела към нещо друго преди време. Но не бих се изненадал, защото нито ти, нито Веско, нито някой друг от т.нар. ИТ-спецове не съм чул да е предложил да помага на ДАИТС срещу 198.10 лв. заплата. Аз лично бих посъветвал ДАИТС да сложат анкетата изобщо извън техния сървър, примерно в IDG Computerworld.

  Т. 5 – „суперкомпютърът“ (пълен член) – какво общо има той с политиката в Интернет?

  И накрая по въпроса за стандартите – бих се съгласил донякъде с теб, ако от този въпрос зависеше политиката в Интернет. Истината е, че независимо от това какви стандарти съществуват в ISO, Ники Василев си налага същото, което и покойният Димитър Калчев правеше. И от тези далавери няма електронно правителство, а не от стандартите.

  Т.е. аз подхождам прагматично и питам нещо принципно. Ти подхождаш тенденциозно и отговаряш не на моя въпрос, а на твоите си въпроси.

  Няма смисъл да продължаваме тази дискусия, освен ако не помислиш малко над моя въпрос и не ми отговориш по същество. Ако не можеш, по-добре не ме занимавай с препратки към статии, от които се вижда, че не се отнасят към моя въпрос.

  Поздрави.

 • Reply Nikolay Kubarelov 28.11.2008 at 13:19

  Вени Марковски ми звучи като Добри Божилов, не съм сигурен защо :-)

 • Reply Илия 28.11.2008 at 10:44

  Бих добавил и това:

  http://technews.bg/info.php?id=8563

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.