5 дни до „Свобода, а не страх“ 2009. Защо да се включиш?

Свобода, а не страх
кликни на снимката за по-голям размер

Протестът „Свобода, а не страх“ ще се проведе отново, както и миналата година. Той показва, нашето нежелание да бъдем постоянно наблюдавани, следени, нашите данни да бъдат записвани без причина и да бъдем постоянно обект на анализ от страна на бизнес и на държавата.

Какво се случи последната година?

1

От 16 април , данни за ВСЕКИ e-mail който изпратите се съхранява в доставчика ви на Интернет за да може да случи на полицията. Съхраняват се и местоположенията на използването на Интернет, дали ползвате skype, icq, jabber, други средства за комуникация, VOIP. Освен това се съхранява и с кого си общувате, кога си общувате и кога сте в Интернет, също така и зад кое IP сте в момента на използването на услугата към вашият Интернет доставчик. Има и още данни. Те могат да бъдат използвани за анализ и да бъде проследено вашето поведение и поведението на хората с които си комуникирате.

2

От няколко дни МВР отново иска директен достъп и до данните за нашите телефонни разговори, които мобилните оператори са длъжни да съхраняват за 1 година назад. Службите искат да могат да вземат тези данни с т.нар „пасивен достъп“, в който за секунди могат да извлекат с кого сте си говорили, кога, колко дълго, къде сте се намирали, с точност до няколко метра, когато сте провеждали разговора и още други данни, които отново , могат да проследят, без да сте извършили престъпление, какво сте правили през последната една година, че и повече, защото няма изискването за премахване на данните от МВР.

3

От нова година, вече че имаме биометрични снимки и личните ни карти ще съдържат нашите отпечатъци. За да си извадите нов документ за самоличност, ще трябва да си дадете отпечатъците, като „престъпник пред ФБР“ и да влезете в една „тъмна стаичка“, за да ви направят биометрична снимка, която записва всякакви данни за вас и в последствие можете да бъдете разпознат от всяка една камера, която е поставена на улицата – къде ходите, как се движите и с кого се срещате, вече и извън електронното пространство.

4

В европейските инстутиции се обсъждат серия от директиви, които не обръщат много внимание на гражданските права в цифровия свят, а наблягат повече на правата на бизнеса и на институциите. Въпреки, че евро-депутатите гласуваха за гарантиране на правата ни, това, най-вероятно няма да се случи. Няма да се случи и това, да останем с неутрален Интернет, което пряко вреди на бизнеса и на личното му използване. Можете да прочетете повече тук.

5

В Софийския университет и на други места, ще се инсталират скъпи камери за наблюдение и система за контрол на движението на всеки студент и преподавател. Прочетете повече тук.

Информацията, която се събира и обработва за всеки един от нас с измислената причина „борба с тероризма“ е много ценна и ние трябва да си я защитим, като искаме всички права на гражданите да бъдат спазени. Не искаме безконтролн следене и безпричинно такова.

Разбираме усилията на службите да ни гарантират сигурността, но не е това начина за това. Това са стъпки за създаване на „Министерство на Информацията“ и за контрол от страна на този, в когото е тя. Нека не се заблуждаваме, че тази информация ще бъде използвана само за „мирни цели“, както и не се заблуждаваме, че тя ще бъде използвана за тотален контрол , както във фантастичните филми. Доказателства за злоупотреба с информация и за подтисничество с такава информация има много – от организаторите на мирните протести, до съсипването на живота на определен човек.

А сега информацията се добива много лесно…

Затова излез и кажи, че искаш твоите граждански свободи, а не да се страхуваш.

Ела на 12 сeптември в 10.30 в градинката между Парламента и Софийски университет и се включи във второто шествие „Свобода, а не страх“ 2009.


ПИШИ В БЛОГА СИ или в САЙТА СИ ЗА ТОВА СЪБИТИЕ.

Носи си своя начин на протест – мишка вързана около врата или ръката, мрежов кабел, кутия, бесило или каквото счетеш, че най-добре, ще пасва на своята личност. Донеси си и инструмент за вдигане на шум, за да можем да покажем, на всички, че само с вдигане на шум нещата се оправят, поне в България. Донеси си и плакат, за да покажеш, че искаш „Свободи, а не страх“.

One thought on “5 дни до „Свобода, а не страх“ 2009. Защо да се включиш?

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.