Zamunda или как не се правят нещата

След като през седмицата, успяха да спрат прихода от реклами, заради нежеланието на доставчика Изи трейдър да рекламира съдържание на сайт с „незаконно“ съдържание от скоро, доста от торентите бяха премахнати, а търсенето ограничено.

Съдържанието в замунда е незаконно, колкото песента която съм си свалил на моя телефон.

Това беше очаквано, първо защото беше една от договорките на няколко асоциации с Бойко Борисов, който трябваше да покаже мускули и в Интернет, макар, че идея си няма за какво става дума, по подобие на идола си Саркози и второ заради тенденцията на точно тези асоциации, държачи на права да си направят харакири.

Да, точно така. Борбата им срещу торентите не е нищо друго, освен първа стъпка на края на такъв род компании. Появи се нов канал за разпостранение на информаци – Интернет. В този канал, обаче тенденциите и търсенето не се определя от рекламните агенции, а от потребителите.

Вече едва ли, могат да ме накарат с реклама, да си купя някъв тъп диск или да си купя цял албум, ако искам дадена песен само.

Вече едва ли могат да накрарат някого да даде 20 лева за цял диск, като реалната му цена е много по-ниска и забележете, че от тези 20 лева, само 2-3 биха отишли при авторите.

Индустрията се променя, живота се променя. До сега е било нужно да има някаква среда, която да държи съдържанието – били касета или диск или ролка или касета – вече НЯМА нужда.

До сега е трябвало да има посредник между автора и клиента – за да се достави стоката, вече НЯМА нужда.

Скачането срещу всичко в Интернет с думите „Интернет е опасен“, в „Интернет се краде“ – така е, но не само се краде. Световната мрежа е отражение на нашия живот. Там може и да се продава, там може и да се печели. Сега тези които произвеждат могат да имат пряк достъп до тези, които имат нужда от стоката им.

Борбата на змията, която се опитва да контролира Интернет с измислени цели, спирайки по този начин собсвените си приходи е меко казана смешна. Никой разумен човек или бизнес, КОЙТО РАЗБИРА, не би имал нищо напротив да получава повече приходи.

Посредниците трябва да изчезнат, за да може Интернет потребителя и автора да определят правилата и това че се случи, въпреки опитите и въпреки стартите разбирания на доста хора. Защо ли?

Защото Интернет потребителя е по-умен от всички тези, които се опитват да превърнат световната мрежа от отворен в затворен модел.

Едиствения ефект, който ще постигнат е да върнат онези търговци на Славейков, които продваха дисковете, защото когато има търсене има и предлагане, а компаниите държачи на права, всячески отказват да ни предложат това от което имаме нужда.

Къде мога да си сваля някой филм и да платя за него? Къде мога да си купя Mp3 на любимата ми група и то само една песен? Къде мога?

Е, това е неделно от мене.

16 мнения за “Zamunda или как не се правят нещата

 • Reply Нострадамус-2К9 26.10.2009 at 18:40

  Коментарът ми не е свързан пряко със Зъмундътъ….много рядко ги ползвам, не ги харесвам като замисъл и изпълнение, не мисля че им пука за свободата въобще….сега отворих торентите им и да ви кажа, не виждам някаква разлика от друг път….последните серии, последните филми…може да не съм съвсем обективен (признавам си без милиция), но просто тази изкуствена връзка дето се втълпява в бг „замунда-торенти-свобода“ е много ама много вредна за всеки, който под свобода не разбира просто да може да тегли разни песнички и филмчета на аванта….

  Нито мисля че изи трейдър са някакъв реален фактор, макар да са реално монополисти в кост пер екшън за бг..

  Коментарът ми по-скоро се отнася за писаното относно свободата в Интернет…

  Интересно къде видяхте нещо положително ?!!
  Или просто ви се иска да е така ?

  Съжалявам…. но в коментарите тук чета горе-долу същите разсъждения, които съм чел и преди има няма пет години из разни по-международни дискусии по темата…същия ентусиазъм и същите частично логични разсъждения, омешани с предразсъдъците на пишещите, които ще послужат чудесно, точно на тези, които в момента виждате като противник за да ви оплетат в собствените ви грешки и пак да стане това, което те искат в крайна сметка.

  Това се случи там, тук просто както обикновено има едно неколкогодишно закъснение….

  Като прочета пък за този идолизиран и обобщен „интернет потребител“….просто нямам думи….не това никак не е играта по техните правила.

  Само да попитам – какво точно би могло да се случи според вас и кога по-точно предполагате, че ще се случи ?

  Предполагате,че някой ще зачита принципите на свободата, когато бъде позволено с тези принципи да се злоупотребява ?
  (било то за терористична, криминална или друга подобна дейност)
  Не!
  Нещата просто не стават така.
  Появява се „обществения интерес“
  Появяват се едни хора с много пари, които започват да си купуват приоритетност при „защитата“ на обществения интерес….
  И свободата да обмените анонимно два файла, става все по-малко приоритетна….

  Моята прогноза, би била,че идват доста тежки времена за действителната свобода в интернет и същевременно значителен разцвет на символичните и незначителни свободи…..а и да не забравя, тези които сами се откажат от свободата си или дори спомогнат други да го направят,ги очакват супер промоции….и после съответно ще се стигне до извода, че свободата на обобщеното животно наречено „интернет потребител“, не му е необходима и е дори вредна и опасна :)

  Просто се огледайте наоколо и слезте на земята…

 • Reply Зинови 26.10.2009 at 13:54

  Поздравления за статията,

  Съгласен съм, посредниците изградили бизнеса си около физическия носител водят една предварително изгубена война..

  Единственото което постигат с отношението си към свободния обмен на информация е да се антагонизират с клиентите си и да създават малки (и ако ги оставим – големи) законови проблеми на обществото като цяло..

  Драги продуценти, безплатните обеди са към края си.. еволюирайте или изчезнете ;)

  А посредници в по-широкия смисъл винаги ще има.. та дори и играейки ролята на агрегатори на съдържание. С какво iTunes се различава от един музикален магазин ?

  Това което можем да направим е разработването на отворена система, позволяваща на всеки автор или група работеща върху даден ‘проект’ да да отвори свой собствен ‘подобен на iTunes’ електронен магазин, която да им даде възможността да експериментират с нови канали за дистрибуция (напр. слушане онлайн и сваляне през torrent-и на на базплатни mp3ки включващи аудио реклами вместо DRM на цената на инсталиране и активация на модул)

  Има много CMS системи и електронни магазини с отворен код, има и много ‘големи електронни посредници’ но няма (поне на мен не са ми известни) готови отворени решения за хората създаващи развлекателно съдържание..

  Трябва ни аналога на WorldPress за създателите на развлекателно съдържание, за да се случи с филмите и музиката това което стана с новините и анализите…

  Поздрави,

 • Reply Калоян К. Цветков 26.10.2009 at 13:49

  Fox пускат на някои от dvd-тата си и цифрови копия на филмите, за да можете да си ги качите на iPod-а или iPhone-а, обаче това е за US дискове, с техния регион и т.н. – за БГ е мокра мечта.

 • Reply krasstъo 26.10.2009 at 12:51

  @Бого Напълно подкрепям написаното в твоята статия. За съжаление никой не ни позволява да си отстояваме интересите. Е нека го направим насила тогава !

  @wizbrady & Бого

  Освен това имам още едно допълнениет :
  1. iTunes Store не продава музика и филми на територията на Република България, а също така и в Румъния, Полша, Словакия… Тоест за да се сдобие човек с музика в AAC формат без DRM от iTunes Store е необходимо да ползва фалшиви методи като регистриране на акаунт с фалшив американски адрес, купуване от eBay на gift cards за iTunes Store и всичко това заради глупавата политика на посредниците спрямо страните от ЕС. Какво е предимството от ЕС като няма възможност да се ползва общ пазар на музикалната и видео продукцията.
  2. Добрата новина е, че iTunes предлага всяка седмица по една безплатна песен… и отново трябва да имате регистриран фейк-акаунт с адрес, на който не живеете.
  3. Изтеглените от iTunes песни могат да бъдат прекодирани в MP3
  4. iTunes НЕ Е единственото място, от където може да се купи лицензирана продукция. Аз примерно ползвам Starzik в много от случаите. Продават песни на дребно. Приемат VISA Electron, като не е задължително тя да е издадена във Франция. Предлагат възможност да изтеглиш песните в 4 формата. Освен тях има много други, които предлагат музика на бройка…

 • Reply цено 26.10.2009 at 12:47

  идва краят на вашето бръшолевене!!!!!!!

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 26.10.2009 at 12:59

   @цено: ууу, уплаших се

 • Reply Method-X 26.10.2009 at 10:49

  Напълно съм съгласен! Тези хора трябва да осъзнаят колко могат да спечелят от интернет, вместо да се опитват да ни връщат в камената ера!

 • Reply Николай 26.10.2009 at 9:49

  Съгласен съм, особено с предпоследния абзац. Не проумявам как така до сега не стана ясно на някои хора, че спирането на сайтове и махането на съдържание няма никакъв ефект.

  Мисля всички си спомнят free.techno-link.com и free.evro.net – като ги спряха дали спря и свалянето на музика и филми?

  Дата.бг от доста време измислят какви ли не ограничения. В началото хората просто ги заобикаляха, но след като се появиха торентите на доста народ просто спря въобще да му пука за дата.бг и техните ограничения.

  Сега разбирам, че са нарочили замунда – опитът да спрат арена не успя, не мисля, че и сега ще успеят, но дори и да стане пак няма проблем, както се казва друг ще ги смени и толкоз.

  А и чуждестранните торенти не са свършили, все пак.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 26.10.2009 at 8:51

  @wizbrady – дай ми пример, къде мога да си купя филм в цифрова формат, не на диск.
  От itunes мога ли да си сваля MP3 и да си го слушам на телефона?

 • Reply wizbrady 25.10.2009 at 23:49

  На пълно съм съгласен с теб относно , третирането на твоите рекламодатели ,
  И мога да кажа че подобна борба е хвърляне на пари на вятъра , но ако не се похарчат пари за това ще трабвя да се похарчат за борба с _корупцията_ а това явно много хора не желаят .

  Ето и отгвори

  Къде мога да си сваля някой филм и да платя за него? – Вече има доста сайтове от които човек може да си купи филми.
  Къде мога да си купя Mp3 на любимата ми група и то само една песен? Това също е визможно itunes.com и много други.

 • Reply kalin 25.10.2009 at 20:15

  напълно съм съгласен с изразената позиция. и аз също пострадах от новото отношение на изи трейдър

 • Reply ApoApostolov: Интересно: Zamunda или как не се правят.. - edno23.com 25.10.2009 at 14:46

  […] Zamunda или как не се правят нещата http://www.bogomil.info/3026/ в Любими преди 54 секунди edno23.com Начало контакти […]

 • Reply ApoApostolov: Интересно: Zamunda или как не се правят.. - edno23.com 25.10.2009 at 14:12

  […] Zamunda или как не се правят нещата http://www.bogomil.info/3026/ в Любими преди 1 минута edno23.com Начало контакти […]

 • Reply Серж Ованесян 25.10.2009 at 14:03

  Доста съм съгласен, само да добавя, че имаш typo – „продваха“. Лек ден :)

 • Reply Селин 25.10.2009 at 11:36

  Посредниците трябва да изчезнат, за да може Интернет потребителя и автора да определят правилата

  Много добре казано!

  Иии, преди две седмици отчаяно си търсих „X-men Origins: Wolverine“. Бях го намирала в Замундата в два варианта – без спецефекти (торентът излезе през януари) и в окончателен вид (от май месец). Сега нямаше нито единия торент. Това било значи.
  Или пък това, което разказваш е от по-скоро?
  Голяма глупост е да ходят по акъла на тези хора. Толкова ли никой не иска да рекламира в един от най-посещаваните български сайтове, не мога да си го представя…

 • Reply stylius 25.10.2009 at 9:33

  Компаниите трябва да си преосмислят модела, за да са успешни в Интернет, не да налагат старите си разбирания. Много добре го каза, че в Интернет не важат.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.