Акция „обади му се“ – част 2

Тъй като вчера през комисии на Парламента мина закона за подслушване на Интернет (прочети повече за него тук), единствения начин, който в момента може да помогне е да се обадите по телефона на депутата от ГЕРБ от вашия район или на друг депутат от друга партия.

При търсене в мрежата лесно се намират телефоните, ето например тук има част от тях,, а тук има всички телефони на ГЕРБ ако намерите други, напишете ги като коментар.

Тъй като няма друг начин за връзка с депутатите ни, телефоните остават единствен начин за да изразим мнението си. Виж, ако депутатите имаха e-mail на страниците си в парламента, би било друга работа.

Банер
Сложете банер на сайта си, който да сочи към тази публикация. Ето логото на кампанията:
call_mp

Как да се обадя

Ето как бихте провели един такъв разговор:

Вие

– Добър ден господин …/госпожо … Казвам се Иван Петров и се обаждам по повод престоящото гласуване на закона за електронни съобщения, може ли да ми отделите 2 мин, аз съм от вашия избирателен район и това за мен е много важно.

Депутат:

– Не съм запознат(а) с проблема

В много малко случаи ще бъдете „отсвирен“. Ако аргумента е че не се познава материята, помолете ги за e-mail, на който може да изпратите повече информация и на другия ден пак се обадете. Напомнете им, че трябва да има информиран избор, при гласуване и че това е важен въпрос, който касае 99% от гражданите и правата им.

Вие:

Съвсем скоро ще гласувате по закона за електронно съобщения. В неговите клаузи, се крие опасност от нарушаване на човешките ни права и от безконтролно проследяване от страна на много служби на нашата комуникация в Интернет и по мобилни телефони.
За пример мога да ви дам, че по всяко време по което вие държите мобилния си телефон включен, мобилните оператори, записват данни къде се намирате с голяма точност и тази информация безконтролно може да стане достояние на почти всеки, каквито примери има в последно време по медиите.

Друг интересен пример, е че когато използвате Интернет, много хора, ще могат отново безконтролно да знаят с кого си комуникирате през мрежата, какви познати имате и те съответно какви познати имат.

Принципа на нашето право, е, че всеки е невинен до доказване на противното, а сега се обръща принципа, че всеки ще бъде следен, къде се намира с кого говори и какви познати има, което аз считам, че не е демократично,

Можете да споменете, че сте гласували за тях, именно защото им имате доверие, а сега те го предават. Споменете също, че тези мерки ще се прилагат към всеки гражданин, включително и към тях.

Ето още аргументи, които е посочил съдът в Румъния при отмяната на техния закон със същата материя:

* Нарушените, чрез предвиденото задължение за събиране на данни, права на тайна кореспонденция и лична неприкосновеност са важна част от правото на личен живот, което представлява основа на свободата на всеки човек.
* Чрез предвидените мерки, лицата, ползващи публичните съобщителни мрежи са подложени на постоянна намеса в личния им живот, отнета им е тайната на кореспонденцията и са лишени от възможност за свободно изразяване. Единствената оставена възможност е личното общуване, което изключва възможността за използване на основните съвременни средства за комуникация.
* Мярката се прилага по отношение на всички, независимо дали са извършили престъпление или са обект на разследване. Това е вероятно да преобърне презумпцията за невинност и да превърне всички потребители на електронни съобщителни услуги или публични мрежи в заподозрени в извършването на терористични актове или други тежки престъпления.


снимка от първия протест срещу закона, преди 2 години

Депутат:

– Това и изискване на ЕС, ние сме длъжни да го въведем

Вие:

В момента настоящият закон за електронните съобщения, вече е въвел директивата в България и според мен, вече е намерена средата между гражданските права и възможността полицията да си върши работата. Директивата предвижда задължение за страната-членка да постигне определен правен резултат, но не задължава използването на определени мерки за неговото постигане. Страните имат свободата да адаптират директивата, като се съобразят с особеностите на местното законодателство и мироглед

Депутат:

Полицията не може да си върши работата, защото данните не идват при нея.

Вие:

В момента закона дава гаранции до някаква степен за защитата на правата ни и същевременно дава силен инструмент, с който службите не са разполагали никога до сега. Гражданското общество иска гаранции, че данните ще се използват само за целите посочени в директивата – тоест за тежки престъпления. Единствения аргумент, който бих приел е този, че данните трябва да се предоставят за 8 часа, след постъпване на заявката подписана от съдия, което може да се направи в под-нормативен акт, а не със смяна на закона

В крайна сметка целта на този разговор е ако депутата има нужда от повече информация, да му поискате мейл за да му я изпратите или да му кажете, че от НПО които се занимават с проблема, ще му се обадят да му отговорят на конкретния въпрос. Ако имате такъв контакт, който има нужда от специфична информация, можете да му изпратите координатите на bogomil@efb.bg или да ми звъните на 0897 615128

Депутат:

– Доставчиците така или иначе събират тези данни, за да ви правят фактурата, защо МВР да не ги използва

Вие:

Това не е така. Данните за местоположението на всеки мобилен телефон не се събират от мобилните доставчици, също това кой на кого е изпращал е-mail не се събира от доставчиците на Интернет. Точно тези нови данни нарушават правата ни.

Депутат:

дайте ми пример?

Вие:

Мобилният ви телефон през определено време и по време на разговор изпраща информация къде се намира, за да може технически да обслужи разговора. Тази информация се използва само за технически цели и не се съхранява от оператора. Сега това местоположение, къде се намирате винаги и по всяко време, без значение дали говорите по телефона или не с точност от 30 до 200 метра се съхранява и може да се използва безконтролно от МВР.

Другият пример е , че вече нямаме нужда от доносници, явочни квартири и агенти, за да се знае кой с кого в говорил, кого познава и къде се движи и с кого. Това става автоматично благодарение на новите технологии и се трупа в електронно досие за всеки един от нас , включително и за вас и службите – над 200 офиса в цялата страна, могат да го разглеждат по всяко време, почти без основание.

Тези два факта са доста смущаващи не мислите ли?

Целта на кампанията е:
– Вие като гражданин да споделите със своя депутат, че той с гласуването си „ЗА“ закона, ще наруши много от вашите права, а вие не сте гласувал за него, за да го прави. Дори и да не сте гласувал за него, той е депутата от вашия район и трябва да ви чуе.

– Как да разберете кой точно е вашия представител. Ето от тази форма, можете да видите кои депутати са от вашия район. Уви, намирането на телефоните им е трудна работа, но не и невъзможна.

При търсене в мрежата лесно се намират телефоните, ето например тук има част от тях, ако намерите други, пратете ги. Тъй като няма друг начин за връзка с депутатите ни, телефоните остават единствен начин за да изразим мнението си. Виж, ако депутатите имаха e-mail на страниците си в парламента, би било друга работа.

logo EFB

Прочетете и това:
http://malwkgad.livejournal.com/209593.html

45 мнения за “Акция „обади му се“ – част 2

 • Reply Връх на политическа некомпетентност на Атака и СРС. | Без Лого 18.01.2011 at 10:23

  […] всичките ни опити да им „налеем акъл“, обяснявайки им какво правят, те все пак сляпо […]

 • Reply Връх на политическа некомпетентност на Атака и СРС. « Богоблог 18.01.2011 at 8:46

  […] всичките ни опити да им „налеем акъл“, обяснявайки им какво правят, те все пак сляпо […]

 • Reply Didoto Dennev 02.01.2010 at 17:29

  Българското разширено тълкуването на Европейската директива цели да създаде УПРАВЛЕНСКИ КОМФОРТ чрез БЕЗКОНТРОЛЕН КОНТРОЛ за правителството в ситуация при която вътрешното министерство (МВР) не е в състояние да докаже, че използва ефективно не-малкото дадени МУ правомощия и иска ДОРИ още!? Сплашването смазва критичната гражданска активност. Възможността за Използване на трафичните данни в съдът осигурява възможност неудобни граждани с активна гражданска позиция или журналисти не признаващи цензура бързо да се озовават зад решетките само по косвени доказателства събрани от службите. Повече от очевидно е, че натискът за БЕЗКОНТРОЛЕН КОНТРОЛ идва от държава с проблеми с тероризма които ние нямаме необходимостта да споделяме в същия размер. България не е мишена в същата степен. Ползването на събраните данни и изградените за всеки от нас социо-профили от чужди служби (ФБР FBI) е вече сериозен проблем за решаване пред гражданското ни общество!!! Терминът „следене“ няма точна дефиниция. Следенето и интерфейса няма да бъдат ЕДИНСТВЕНО в ръцете на МВР (контролиран само от МВР) Службите и полицията немогат да се закълнат, че сред тях няма информатори на престъпния свят и прекалено амбициозните журналисти! На свой ред естествено възниква въпроса, КАК при липса на контра-разузнаване-събрани данни за VIP граждани ще бъдат опазвани от попадане в чужди държави с нездрави интереси?!
  Срещу кого е насочено действието на „пасивният“ интерфейс за достъп? Кого ще хващат? Ще гонят терористи?! Сигурна работа ;) Аргументи за обратното има в доста западни медии и сайта на ЦИА. Такива зли люде са доста интелигентни (или си купуват мозъци) като почти не използват Интернет, или пък използват по няколко метода за защита на информацията ( като стеганография и шифриране) един в друг.
  Използват нивоизравнителни алгоритими още от началото на седемдесетте! Ще бъдат “хванати” децата. Ще бъдат прихванати журналисти, граждани с активна позиция… Те си комуникират на „оперативно интересни“ теми, обсъждат обществени проблеми… Така някой ще има на разположение психопрофилите и социопрофилите на неудобните, нарушаващи управленския комфорт със своите изказвания и активности

 • Reply DidonkoDenеvv 02.01.2010 at 17:28

  Българското разширено тълкуването на Европейската директива цели да създаде УПРАВЛЕНСКИ КОМФОРТ чрез БЕЗКОНТРОЛЕН КОНТРОЛ за правителството в ситуация при която вътрешното министерство (МВР) не е в състояние да докаже, че използва ефективно не-малкото дадени МУ правомощия и иска ДОРИ още!? Сплашването смазва критичната гражданска активност. Възможността за Използване на трафичните данни в съдът осигурява възможност неудобни граждани с активна гражданска позиция или журналисти не признаващи цензура бързо да се озовават зад решетките само по косвени доказателства събрани от службите. Повече от очевидно е, че натискът за БЕЗКОНТРОЛЕН КОНТРОЛ идва от държава с проблеми с тероризма които ние нямаме необходимостта да споделяме в същия размер. България не е мишена в същата степен. Ползването на събраните данни и изградените за всеки от нас социо-профили от чужди служби (ФБР FBI) е вече сериозен проблем за решаване пред гражданското ни общество!!! Терминът „следене“ няма точна дефиниция. Следенето и интерфейса няма да бъдат ЕДИНСТВЕНО в ръцете на МВР (контролиран само от МВР) Службите и полицията немогат да се закълнат, че сред тях няма информатори на престъпния свят и прекалено амбициозните журналисти! На свой ред естествено възниква въпроса, КАК при липса на контра-разузнаване-събрани данни за VIP граждани ще бъдат опазвани от попадане в чужди държави с нездрави интереси?!
  Срещу кого е насочено действието на „пасивният“ интерфейс за достъп? Кого ще хващат? Ще гонят терористи?! Сигурна работа ;) Аргументи за обратното има в доста западни медии и сайта на ЦИА. Такива зли люде са доста интелигентни (или си купуват мозъци) като почти не използват Интернет, или пък използват по няколко метода за защита на информацията ( като стеганография и шифриране) един в друг.
  Използват нивоизравнителни алгоритими още от началото на седемдесетте! Ще бъдат “хванати” децата. Ще бъдат прихванати журналисти, граждани с активна позиция… Те си комуникират на „оперативно интересни“ теми, обсъждат обществени проблеми… Така някой ще има на разположение психопрофилите и социопрофилите на неудобните, нарушаващи управленския комфорт със своите изказвания и активности!

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.