Акция „обади му се“ – част 2

Тъй като вчера през комисии на Парламента мина закона за подслушване на Интернет (прочети повече за него тук), единствения начин, който в момента може да помогне е да се обадите по телефона на депутата от ГЕРБ от вашия район или на друг депутат от друга партия.

При търсене в мрежата лесно се намират телефоните, ето например тук има част от тях,, а тук има всички телефони на ГЕРБ ако намерите други, напишете ги като коментар.

Тъй като няма друг начин за връзка с депутатите ни, телефоните остават единствен начин за да изразим мнението си. Виж, ако депутатите имаха e-mail на страниците си в парламента, би било друга работа.

Банер
Сложете банер на сайта си, който да сочи към тази публикация. Ето логото на кампанията:
call_mp

Как да се обадя

Ето как бихте провели един такъв разговор:

Вие

– Добър ден господин …/госпожо … Казвам се Иван Петров и се обаждам по повод престоящото гласуване на закона за електронни съобщения, може ли да ми отделите 2 мин, аз съм от вашия избирателен район и това за мен е много важно.

Депутат:

– Не съм запознат(а) с проблема

В много малко случаи ще бъдете „отсвирен“. Ако аргумента е че не се познава материята, помолете ги за e-mail, на който може да изпратите повече информация и на другия ден пак се обадете. Напомнете им, че трябва да има информиран избор, при гласуване и че това е важен въпрос, който касае 99% от гражданите и правата им.

Вие:

Съвсем скоро ще гласувате по закона за електронно съобщения. В неговите клаузи, се крие опасност от нарушаване на човешките ни права и от безконтролно проследяване от страна на много служби на нашата комуникация в Интернет и по мобилни телефони.
За пример мога да ви дам, че по всяко време по което вие държите мобилния си телефон включен, мобилните оператори, записват данни къде се намирате с голяма точност и тази информация безконтролно може да стане достояние на почти всеки, каквито примери има в последно време по медиите.

Друг интересен пример, е че когато използвате Интернет, много хора, ще могат отново безконтролно да знаят с кого си комуникирате през мрежата, какви познати имате и те съответно какви познати имат.

Принципа на нашето право, е, че всеки е невинен до доказване на противното, а сега се обръща принципа, че всеки ще бъде следен, къде се намира с кого говори и какви познати има, което аз считам, че не е демократично,

Можете да споменете, че сте гласували за тях, именно защото им имате доверие, а сега те го предават. Споменете също, че тези мерки ще се прилагат към всеки гражданин, включително и към тях.

Ето още аргументи, които е посочил съдът в Румъния при отмяната на техния закон със същата материя:

* Нарушените, чрез предвиденото задължение за събиране на данни, права на тайна кореспонденция и лична неприкосновеност са важна част от правото на личен живот, което представлява основа на свободата на всеки човек.
* Чрез предвидените мерки, лицата, ползващи публичните съобщителни мрежи са подложени на постоянна намеса в личния им живот, отнета им е тайната на кореспонденцията и са лишени от възможност за свободно изразяване. Единствената оставена възможност е личното общуване, което изключва възможността за използване на основните съвременни средства за комуникация.
* Мярката се прилага по отношение на всички, независимо дали са извършили престъпление или са обект на разследване. Това е вероятно да преобърне презумпцията за невинност и да превърне всички потребители на електронни съобщителни услуги или публични мрежи в заподозрени в извършването на терористични актове или други тежки престъпления.


снимка от първия протест срещу закона, преди 2 години

Депутат:

– Това и изискване на ЕС, ние сме длъжни да го въведем

Вие:

В момента настоящият закон за електронните съобщения, вече е въвел директивата в България и според мен, вече е намерена средата между гражданските права и възможността полицията да си върши работата. Директивата предвижда задължение за страната-членка да постигне определен правен резултат, но не задължава използването на определени мерки за неговото постигане. Страните имат свободата да адаптират директивата, като се съобразят с особеностите на местното законодателство и мироглед

Депутат:

Полицията не може да си върши работата, защото данните не идват при нея.

Вие:

В момента закона дава гаранции до някаква степен за защитата на правата ни и същевременно дава силен инструмент, с който службите не са разполагали никога до сега. Гражданското общество иска гаранции, че данните ще се използват само за целите посочени в директивата – тоест за тежки престъпления. Единствения аргумент, който бих приел е този, че данните трябва да се предоставят за 8 часа, след постъпване на заявката подписана от съдия, което може да се направи в под-нормативен акт, а не със смяна на закона

В крайна сметка целта на този разговор е ако депутата има нужда от повече информация, да му поискате мейл за да му я изпратите или да му кажете, че от НПО които се занимават с проблема, ще му се обадят да му отговорят на конкретния въпрос. Ако имате такъв контакт, който има нужда от специфична информация, можете да му изпратите координатите на bogomil@efb.bg или да ми звъните на 0897 615128

Депутат:

– Доставчиците така или иначе събират тези данни, за да ви правят фактурата, защо МВР да не ги използва

Вие:

Това не е така. Данните за местоположението на всеки мобилен телефон не се събират от мобилните доставчици, също това кой на кого е изпращал е-mail не се събира от доставчиците на Интернет. Точно тези нови данни нарушават правата ни.

Депутат:

дайте ми пример?

Вие:

Мобилният ви телефон през определено време и по време на разговор изпраща информация къде се намира, за да може технически да обслужи разговора. Тази информация се използва само за технически цели и не се съхранява от оператора. Сега това местоположение, къде се намирате винаги и по всяко време, без значение дали говорите по телефона или не с точност от 30 до 200 метра се съхранява и може да се използва безконтролно от МВР.

Другият пример е , че вече нямаме нужда от доносници, явочни квартири и агенти, за да се знае кой с кого в говорил, кого познава и къде се движи и с кого. Това става автоматично благодарение на новите технологии и се трупа в електронно досие за всеки един от нас , включително и за вас и службите – над 200 офиса в цялата страна, могат да го разглеждат по всяко време, почти без основание.

Тези два факта са доста смущаващи не мислите ли?

Целта на кампанията е:
– Вие като гражданин да споделите със своя депутат, че той с гласуването си „ЗА“ закона, ще наруши много от вашите права, а вие не сте гласувал за него, за да го прави. Дори и да не сте гласувал за него, той е депутата от вашия район и трябва да ви чуе.

– Как да разберете кой точно е вашия представител. Ето от тази форма, можете да видите кои депутати са от вашия район. Уви, намирането на телефоните им е трудна работа, но не и невъзможна.

При търсене в мрежата лесно се намират телефоните, ето например тук има част от тях, ако намерите други, пратете ги. Тъй като няма друг начин за връзка с депутатите ни, телефоните остават единствен начин за да изразим мнението си. Виж, ако депутатите имаха e-mail на страниците си в парламента, би било друга работа.

logo EFB

Прочетете и това:
http://malwkgad.livejournal.com/209593.html

45 мнения за “Акция „обади му се“ – част 2

 • Reply Тоц 25.12.2009 at 14:15

  В крайна сметка то не ни остана свобода, само интернета ни беше, сега и него искат да отсвирят, но това е в нашите ръце.

 • Reply tonchev 23.12.2009 at 14:20

  Доста интересни изказвания. Странно как се променя света. Преди войни са се водили за запазването на свободата, а сега хората с лека ръка се отказват от тях. Резултата от това отказване няма да се прояви днес, но със сигурност след време. Престъпноста става основния инструмент и оправдание за отнемане на човешките права. А ние като овчици се обръщаме да ни острижат и от другата страна. Повечето от хората които днес подрепят този закон, а и всички подобни лишаващи човек от основните му права в името на борбата с престъпноста, след време ще вият до небесата защо се случва ТОВА или ОНОВА. Но тогава ще е късно. А престъпниците не ги мислете .. те са доста добре финансово, разполагат с повече информация и тези мерки няма да са им проблем. Дори за тях ще е добре дошло да имат на готово информация която да купят. Отдавна си знаем че престъпноста и правляващите са двете лица на една и същз монета. Най-много да се появят няколко шумни материала по телевизията как са спипали Бай Ристу да краде кокошки с помоща на данните съмрани с тази система. А отдавна

 • Reply Николай Цеков 23.12.2009 at 9:21

  като си нямат хабер от онова, което в момента прави възможно да работи повече от половината свят, явно не им е мястото там. Напълно подкрепям Бого в тази му инициатива, взеха да отиват върде далеч, използвайки твърде строшена кола.

 • Reply Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Промените в ЗЕС: обещания и реалност 23.12.2009 at 2:14

  […] по-решителен, също полезен начин е да се обадите на своя народен представител, и да изкажете несъгласието си с този проектозакон. Аз […]

 • Reply Иван Димитров 22.12.2009 at 18:27

  Предлагам всички оплаквания и препоръки да бъдат отнесени до съвременния Тато, защото то се е видяло, че от тия 116 овци нищо не зависи, а зависи от това какво ще им каже техния пъдар. Тия шилета и хабер си нямат от IT камо ли някой да обърне внимание на хора като нас, които прекарваме повечето от времето си пред компютър. Всичко това е просто от край време така и не виждам как ще се оправи дори в близките 30-40 години. Това си е МАНТАЛИТЕТ. Български. Както казах от начало, ако на някой му разясни на човека с пожарогасителя за какво иде реч може и да се получи нещо, но дълбоко се съмнявам в това, все пак той си е ченге и такива закони му вършат чудесна работа.

 • Reply Утре се гласува ЗЕС в Блог на Богомил "Бого" Шопов 21.12.2009 at 16:08

  […] Утре, 22.12 на връх рождения ми ден, се гласува ЗЕС. Имаме шанс да направим нещо. ОБАДЕТЕ СЕ НА ДЕПУТАТА СИ ОЩЕ СЕГА. […]

 • Reply Какво да направите, за да изпразите позицията си за следенето в Интернет в Блог на Богомил "Бого" Шопов 16.12.2009 at 10:27

  […] той/тя да защити правата ви. 1. Включете се в акцията „Обади му се“, като се обадите на своя депутат и му обясните, че […]

 • Reply Няма да се гласува ЗЕС тази седмица « Блог на "Електронна Граница" 16.12.2009 at 9:42

  […] Включете се в акцията „Обади му се“, като се обадите на своя депутат и му обясните, че […]

 • Reply Незащитника 15.12.2009 at 21:01

  Официално потвърден (чрез имейла на парламентарната група) начин за връзка чрез имейл с всеки един депутат от ГЕРБ….и още нещо.

  Накратко:

  от сайта на ГЕРБ (www.gerb.bg) намерих адреса на техния прес център и зададох три прости въпроса, като по смисъл се интересувах:
  -какви са координатите за връзка чрез интернет с депутатите от моя район ?
  -какви са приемните часове и адреси на депутатите от моя район ?
  -какви са телефоните, на които депутатите от ГЕРБ биха приели обаждане от избиратели ?

  получих едноредов отговор, да се обадя на телефон 02/939 3553.

  Оказа се телефон на парламентарната група на ГЕРБ, където след като зададох въпросите си отново, бях посъветван да задам отново въпросите си на адреса на парламентарната група на ГЕРБ pggerb ет parliament.bg
  Относно приемните часове и адреси, бях посъветвам да адресирам питането си до депутат от моя район.
  Относно телефони за връзка с депутати ми бе отговорено категорично че информация за лични телефони на депутати им е забранено да предоставят.

  Нанесох някои корекции на въпросите си в имейла, а относно телефоните уточних изрично, че не се интересувам от лични телефони, а от служебни, на които биха приели обаждане от свои избиратели.

  Получих едноредов отговор, съветващ ме, да се свързвам с депутатите, с които искам да контактувам, чрез същия имейл pggerb ет parliament.bg , като просто уточня до кой конкретен народен представител искам да стигне моят имейл. За момента това е официално предложеният начин за връзка чрез интернет с всеки един депутат от ПГ на ГЕРБ.

  (дефакто това е положението и с контакт формата на страницата на парламента, чрез която можете на теория да се свържете с ВСЕКИ един от 240-те депутати, може би е необходимо анти спам решение, може би е нещо друго, ще преценя след като изпратя няколко имейла с резонни по мое мнение въпроси)

  Тъй като на въпроса за приемните часове и телефоните не ми бе отговорено, си правя извода, че се очаква да се пита всеки депутат отделно чрез гореописаният начин.

  Това може би ще го направя утре, ако не ме изпревари някой от Русе, като същевременно сподели резултата тук.

  И тъй като останах с впечатлението че смисъла на моя въпрос за телефоните, не е разбран напълно, изпратих на същия адрес някои уточнения (без да са адресирани до конкретен депутат) и дори едно простичко предложение за решение на евентуални проблеми, които биха могли да се получат при установяване на практика, народните представители да имат телефон, на който избирателите да могат да установят връзка лично с депутата, към който желаят да адресират нещо. Опитах се да обясня също и защо би било добре да има възможност и за телефонна връзка, дори при положение че има имейл, уеб, приемни часове… (забравих да им спомена и конвенционалната поща).

  п.п.
  Аз не подкрепям инициативата като цяло, поради няколко основни момента, които не ми харесват, но в частта и, която цели да накара депутатите, които ще гласуват закон за електронните съобщения, да започнат да използват по подходящ начин новите технологии при контакта си с избирателите я подкрепям. Пиша това, защото досега никой не се похвали да е разговарял с депутат и евентуално какво са си казали и защото предполагам, че имейлът би бил по-удобна среда за комуникация, за много интернет потребители и читатели на този блог.

 • Reply krassyo 15.12.2009 at 16:26

  @Иван, реализмът е още по-голямо блаженство :-)

 • Reply Иван 15.12.2009 at 1:07

  @krassyo,
  „Невежеството е блаженство“.

 • Reply Подкрепа от Варна, София, Пловдив и Велико Търново в Блог на Богомил "Бого" Шопов 14.12.2009 at 20:26

  […] От Варна дойде подкрепа на инициативата „Обади му се“ ,която има за цел да алармира народните представители […]

 • Reply zealot 14.12.2009 at 15:58

  пътя към ада е послан с добри намерения – да щяло да бъде по лесно да се ловят лошите то и сега може след съдебна заповед въпроса е че иначе ще може които си поискат за каквото си поискат

 • Reply mun4o 14.12.2009 at 15:52

  ако някой има криминални прояви и съдът му е налагал наказания- да се обади на всички депутати и или да спрат да го следят или да почнат и депутатите

 • Reply Павел 14.12.2009 at 14:50

  Моето мнение е, че ако този „безумен“ Закон бъде приет – то престъпността ще се увеличи драстично – полицаите ще снабдяват с информация бандитите, ще настане „веселба“

 • Reply krassyo 14.12.2009 at 14:31

  @Иван: Твърде конспиративно. Радвам се, че имаш талант за писане на сценарии в стил 11/9.

  В конкретния случай нека приемем, че става въпрос за VPN връзка към сървър, който да речем само аз администрирам и се намира извън пределите на България и ЕС. Тоест всичко, което се прави през него подлежи на санкции според международни спогодби и законите в държавата, в която е колокиран сървъра. Връзката ми към него е шифрована. Какво правя през шифрования канал си е моя работа. Всичките ми заявки летят през въпросния криптиран тунел.

  И какво прави МВР в случая ако иска да извади трафичните ми данни ;-) Вади от доставчика ми един денонощен лог от обменени XXX GB трафик от моя адрес до адреса на OpenVPN сървъра ми.
  Питат ме какъв е този сървър, а аз им показвам декларация за конфиденциалност, която съм подписал и според която нямам право да споделям никакви детайли относно въпросния сървър.

  Да продължавам ли контра-сценария?

 • Reply edna baba 14.12.2009 at 12:50

  Ако ще следят, да следят ама наистина порноканалите, търговците с подвеждащи и нахални реклами, които се пъхат буквално навсякъде, тези, за които уж все имат сведения, че дори и досиета…а ги оставят да вършат грабежи и трафик…
  Впрочем, аз и сега имам постоянно чувството, че ми следят скайпа и пощите, както и телефонните разговори…само дето не могат да спрат разни навлеци да ми се обаждат и да ме изнудват със съобщения, че синът ми и ли внукът е катастрофирал и има нужда от пари…
  Така че нищо ново…
  Чула съм, че в Китай следят целия трафик на интернет…
  Откровено казано, безпокоя се от разрастването на т.н. „социални мрежи“ и си мисля, че Фейсбук например си е чудесен начин за следене и събиране на сведения, които „един ден може да потрябват – за изнудване, за грабежи, за компромати, скандали и т.н…“
  Може и да не съм права, но съм далеч от тези мрежи и категорично отказвам да съм „балък“ за техните примамки…
  И откровено казано…тази всеобхватна виртуална мрежа може би все пак има нужда от ясни правила, а защо не и от контрол С ЯСНИ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЗА КОНТРОЛИРАЩИТЕ ОРГАНИ И ГАРАНЦИИ ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ???

 • Reply Александър 14.12.2009 at 5:31

  Абе хора настинали мислите, че колкото и да звъните някой ще ви обърне внимание???? То в тази държава липсва уважение от страната на правителството към институциите а вие очаквате тази акция да промени нещо.
  Правителството на С. Станишев откровено ме отвращаваше, докато сегашното абсолютно ме плаши и не знам до къде може да се простре опита за тотална хегемония???

 • Reply Иван 14.12.2009 at 3:38

  @krassyo,
  Много неща. Първо не можеш да установиш vpn до всеки сървър в интернет, по някое време трябва да минеш по некриптирана връзка. Второ, ако сървърът е в Бг, то изходящият трафик ще бъде установен. Трето, създава се категория на „съмишленици“ между теб и другите които ползвате този сървър (примерно колегите от фирмата).
  Ето един сценарий. Установява се че компютърен престъпник се свързва с поддържания от него fishing сайт, чрез връзка произтичаща от същия vpn server като този който ти ползваш. Прави се една проверка и се установява списък с лицата свързващи се редовно със сървъра, и случайно ти си на първо място. Отиват при теб и започват разпит, ти защо се свързваш, кой ти разреши, плащал ли си, как плащаш, на кой плащаш, защо престъпника винаги се свързва към сайта докато ти си свързан, защо не си спираш vpn-а.
  От теб могат да измъкнат информацията чий е сървъра много по-бързо отколкото да я изискват от ISP-то посочено от whois (особено ако е в чужда държава), почти без никаква нужда от писане на официални документи, разрешения и т.н.
  Забележи, това е възможно и със сега действащия закон.
  .
  Как може да се злоупотреби по друг начин. Гледат времето на публикуване на моя коментар, проверяват кои IP-та са имали връзка по това време. Този който е пратил най-много данни в тази минута съм аз. Няма нужда от подслушване, претърсване, заповеди… Всичко което ISP-то пази, дори статистиките, е достъпно на МВР.
  Затова, като си пускате tor, го пускайте да прехвърляте междинен трафик (relay).
  .
  Трафичните данни са много мощен инструмент. Такъв е и огнестрелното оръжие. Затова и двете трябва да се ползват много внимателно.

 • Reply Bobi 13.12.2009 at 23:28

  Проследяването на телефоните и интернет тряфика е мощен инструмент срещу организираната престъпност. Сега ще го забраните и после ще ревете – ама полицията за какво е назначена!

  Засичането на телефоните е спасило не един и два човешки живота.

  Това, че някой перверзник с политически амбиции ще бъде шантажиран заради нездравите му интереси към чайлд-порното или анимал-секса, не ме притеснява особено! Който не му е чиста съвестта – носи своята отговорност за постъпките си. Не може да квичим по площадите колко опасно място е интернет и същевремено да си раздираме ризите той да остане такова.

  Ако ви е интересно да си живеете в конспиративни теории, много хубаво. НО недейте да пречите на полезни неща.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.