Акция „обади му се“ – част 2

Тъй като вчера през комисии на Парламента мина закона за подслушване на Интернет (прочети повече за него тук), единствения начин, който в момента може да помогне е да се обадите по телефона на депутата от ГЕРБ от вашия район или на друг депутат от друга партия.

При търсене в мрежата лесно се намират телефоните, ето например тук има част от тях,, а тук има всички телефони на ГЕРБ ако намерите други, напишете ги като коментар.

Тъй като няма друг начин за връзка с депутатите ни, телефоните остават единствен начин за да изразим мнението си. Виж, ако депутатите имаха e-mail на страниците си в парламента, би било друга работа.

Банер
Сложете банер на сайта си, който да сочи към тази публикация. Ето логото на кампанията:
call_mp

Как да се обадя

Ето как бихте провели един такъв разговор:

Вие

– Добър ден господин …/госпожо … Казвам се Иван Петров и се обаждам по повод престоящото гласуване на закона за електронни съобщения, може ли да ми отделите 2 мин, аз съм от вашия избирателен район и това за мен е много важно.

Депутат:

– Не съм запознат(а) с проблема

В много малко случаи ще бъдете „отсвирен“. Ако аргумента е че не се познава материята, помолете ги за e-mail, на който може да изпратите повече информация и на другия ден пак се обадете. Напомнете им, че трябва да има информиран избор, при гласуване и че това е важен въпрос, който касае 99% от гражданите и правата им.

Вие:

Съвсем скоро ще гласувате по закона за електронно съобщения. В неговите клаузи, се крие опасност от нарушаване на човешките ни права и от безконтролно проследяване от страна на много служби на нашата комуникация в Интернет и по мобилни телефони.
За пример мога да ви дам, че по всяко време по което вие държите мобилния си телефон включен, мобилните оператори, записват данни къде се намирате с голяма точност и тази информация безконтролно може да стане достояние на почти всеки, каквито примери има в последно време по медиите.

Друг интересен пример, е че когато използвате Интернет, много хора, ще могат отново безконтролно да знаят с кого си комуникирате през мрежата, какви познати имате и те съответно какви познати имат.

Принципа на нашето право, е, че всеки е невинен до доказване на противното, а сега се обръща принципа, че всеки ще бъде следен, къде се намира с кого говори и какви познати има, което аз считам, че не е демократично,

Можете да споменете, че сте гласували за тях, именно защото им имате доверие, а сега те го предават. Споменете също, че тези мерки ще се прилагат към всеки гражданин, включително и към тях.

Ето още аргументи, които е посочил съдът в Румъния при отмяната на техния закон със същата материя:

* Нарушените, чрез предвиденото задължение за събиране на данни, права на тайна кореспонденция и лична неприкосновеност са важна част от правото на личен живот, което представлява основа на свободата на всеки човек.
* Чрез предвидените мерки, лицата, ползващи публичните съобщителни мрежи са подложени на постоянна намеса в личния им живот, отнета им е тайната на кореспонденцията и са лишени от възможност за свободно изразяване. Единствената оставена възможност е личното общуване, което изключва възможността за използване на основните съвременни средства за комуникация.
* Мярката се прилага по отношение на всички, независимо дали са извършили престъпление или са обект на разследване. Това е вероятно да преобърне презумпцията за невинност и да превърне всички потребители на електронни съобщителни услуги или публични мрежи в заподозрени в извършването на терористични актове или други тежки престъпления.


снимка от първия протест срещу закона, преди 2 години

Депутат:

– Това и изискване на ЕС, ние сме длъжни да го въведем

Вие:

В момента настоящият закон за електронните съобщения, вече е въвел директивата в България и според мен, вече е намерена средата между гражданските права и възможността полицията да си върши работата. Директивата предвижда задължение за страната-членка да постигне определен правен резултат, но не задължава използването на определени мерки за неговото постигане. Страните имат свободата да адаптират директивата, като се съобразят с особеностите на местното законодателство и мироглед

Депутат:

Полицията не може да си върши работата, защото данните не идват при нея.

Вие:

В момента закона дава гаранции до някаква степен за защитата на правата ни и същевременно дава силен инструмент, с който службите не са разполагали никога до сега. Гражданското общество иска гаранции, че данните ще се използват само за целите посочени в директивата – тоест за тежки престъпления. Единствения аргумент, който бих приел е този, че данните трябва да се предоставят за 8 часа, след постъпване на заявката подписана от съдия, което може да се направи в под-нормативен акт, а не със смяна на закона

В крайна сметка целта на този разговор е ако депутата има нужда от повече информация, да му поискате мейл за да му я изпратите или да му кажете, че от НПО които се занимават с проблема, ще му се обадят да му отговорят на конкретния въпрос. Ако имате такъв контакт, който има нужда от специфична информация, можете да му изпратите координатите на bogomil@efb.bg или да ми звъните на 0897 615128

Депутат:

– Доставчиците така или иначе събират тези данни, за да ви правят фактурата, защо МВР да не ги използва

Вие:

Това не е така. Данните за местоположението на всеки мобилен телефон не се събират от мобилните доставчици, също това кой на кого е изпращал е-mail не се събира от доставчиците на Интернет. Точно тези нови данни нарушават правата ни.

Депутат:

дайте ми пример?

Вие:

Мобилният ви телефон през определено време и по време на разговор изпраща информация къде се намира, за да може технически да обслужи разговора. Тази информация се използва само за технически цели и не се съхранява от оператора. Сега това местоположение, къде се намирате винаги и по всяко време, без значение дали говорите по телефона или не с точност от 30 до 200 метра се съхранява и може да се използва безконтролно от МВР.

Другият пример е , че вече нямаме нужда от доносници, явочни квартири и агенти, за да се знае кой с кого в говорил, кого познава и къде се движи и с кого. Това става автоматично благодарение на новите технологии и се трупа в електронно досие за всеки един от нас , включително и за вас и службите – над 200 офиса в цялата страна, могат да го разглеждат по всяко време, почти без основание.

Тези два факта са доста смущаващи не мислите ли?

Целта на кампанията е:
– Вие като гражданин да споделите със своя депутат, че той с гласуването си „ЗА“ закона, ще наруши много от вашите права, а вие не сте гласувал за него, за да го прави. Дори и да не сте гласувал за него, той е депутата от вашия район и трябва да ви чуе.

– Как да разберете кой точно е вашия представител. Ето от тази форма, можете да видите кои депутати са от вашия район. Уви, намирането на телефоните им е трудна работа, но не и невъзможна.

При търсене в мрежата лесно се намират телефоните, ето например тук има част от тях, ако намерите други, пратете ги. Тъй като няма друг начин за връзка с депутатите ни, телефоните остават единствен начин за да изразим мнението си. Виж, ако депутатите имаха e-mail на страниците си в парламента, би било друга работа.

logo EFB

Прочетете и това:
http://malwkgad.livejournal.com/209593.html

45 мнения за “Акция „обади му се“ – част 2

 • Reply Enegma 13.12.2009 at 18:03

  Мислех си аз за трафичните данни – като хората прехвърлят все повече от комункацията си към web apps, неща като Gmail и Facebook, трафичните данни губят ценноста си. Като гледаш трафични данни, не се вижда нито на кого си писал през Gmail, нито в какви Facebook групи ходиш, нито с кого чатиш.

  Така че да се готвим и за пазене на същинските данни от ISPтата… макар че те са два-три порядъка повече, дори след като се махнат видеопотоците, и ще има технически проблеми. НО рано или късно ще „им“ потрябва, за да ни пазят от лошите престъпници…

 • Reply Владо 13.12.2009 at 16:21

  Здравей Бого,
  на депутат не съм се обаждал, защото не бих понесъл разговор с подобен. Обадих се обаче на arenabg.com и zamunda.net с въпрос дали те ще предприемат нещо (имайки предвид опита им в тази сфера). От zamunda ми казаха че ще помислят, но май нямат планове за каквото и да било, но от arenabg.com ме увериха че се готви кампания.

  Прилагам писмото което ми пратиха:
  –––––––––––––-
  Здравейте,

  готвим кампания, която да подобри културата на ползване на Интернет за нашите потребители, както и разясняване на методите за подобряване на тяхната сигурност и анонимност, което е единствения правилен подход при условията на въпросната поправка към ЗЕС. Ние добре знаем, че решението за тази поправка е политическо и никакви протести няма да могат да я променят. По-важно е да противодействаме на вредите която тя носи със средствата които разполага технологията, защото всъщност самата поправка е една недомислица на неграмотни в IT отношение чиновници и е дори на теория мъртвородена. Ясно от сега е, че в нейните капани ще се хванат предимно безобидни нарушители и че един престъпник със сериозни намерения разполага с непреодолими за мерките които се предвиждат инструменти за действие и покриване на следите. Целта ни е да осведомим нашите потребители за най-елементарните и лесно изпълними технологични решения които гарантират на 100% обезсилването на въведените процедури.

  Поздрави
  ––––––––––––-

 • Reply adx.bg 13.12.2009 at 15:40

  Мисля, че скоро ще има какво да се види като резултати. Но най се надявам да направят нешо адекватно, за да не прецакат нацията, че тотално ще загубят доверието на хората. ;)

 • Reply Тоталното следене и какво въобще ни пука на нас | Блогът на Юруков 13.12.2009 at 14:32

  […] пука ли ни въобще? Ако да, участвайте в акцията „Обади му се“ – свържете се с депутата, който се избрали вие и […]

 • Reply Акция Обади му се | Уеб дизайн,програмиране,сайтове,e-магазини,банери,флаери 13.12.2009 at 13:19

  […] Цялата публикация можете да прочетете тук. […]

 • Reply Оня 13.12.2009 at 12:58

  Хич даже и не ми пука дали ме следят. С „моите хора“ си имаме „ЕНЕГМА“, а и си казваме важните неща наживо. „ГУЗЕН БЯГЯ НУНАХЛУЗЕН“….(как съжялявям, че няма емотиконки, че да видите какво бих поставил…)

 • Reply някой си 13.12.2009 at 12:41

  Мога само да дам пример, как на мястото, на което работех се инсталира тестова програма, която следи интернет трафика на служителите, като записва и съхранява посетените страници и конкретните лица. За три дена се събра лична информация, която стигаше за уволнения, развалени бракове, дори истории за медиите. За щастие системата беше спряна и не се стигна до въвеждането и. И това е само един от каналите, които те искат да подслушват безконтролно. Да, технически няма да могат да следят всички, но от друга страна не им и трябва – стига им да следят за политически активни личности, секс и пари – с първото ще могат да си купуват „индулгенции“ от властващите с компромати срещу противниците им, а с другите две ще си осигуряват пари и подчинение, евентуално ще дават информация кой да бъде отвличан, кога и кои къщи и апартаменти са празни, можете да се сетите и други сценарии.

 • Reply krassyo 13.12.2009 at 9:55

  @Иван

  Съвременната компютърна техника позволява обработката на всички трафични данни в реално време. Само трябва да кажеш какво те интересува.

  Обясни ми какви данни за трафика ще ми изкараш за мен когато всичките ми заявки минават през шифрован ВЧМ тунел :-)

  Службите се справяха доста добре и без компютри.

  Пропускаш два важни аргумента, когато пишеш това:
  1. Службата беше разгърната повсеместно. Не забравяй какъв процент от населението е работило в услуга на ДС.
  2. Службата нямаше да има такъв успех ако го нямаше това желание на повечето мили сънародници да се бъркат в чуждия живот. Нали се сещаш за вица с българите, казана и ада.

 • Reply dzver 11.12.2009 at 21:29

  Как да се свържа с тези хора?

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 12.12.2009 at 12:00

   @дзвер:В твоя избирателен район има централа на партията, която може да ти дад телефоните им

 • Reply Георгиев 11.12.2009 at 21:05

  Ако службите ,които ни следят и подслушват в нета се борят с престъпностт ОК? Но те се занимават с такива простотии и мърсотии ,че на един достоен и почтен човек му е неудобно да ги изрече !!? Тези хора харчат народни пари , за компромати , за ровене в мръсното бельо на гражданите , низки и подли постъпки ,но за тях това е „достойна , престижна работа!!!“

 • Reply Робин 11.12.2009 at 20:47

  Пенке, Пенке ако проследят някой от опозицията, нещо като Уотъргейт! Но може и някой депутат, министър, бизнесмен, дилър на акции, банкер или подобен да е гей, и някой от полицията да го изнудва за пари или власт, знаем какво беше в ДАНС!! Но Пенке- ние знаем, че си милиционер :-)

 • Reply Иван 11.12.2009 at 13:46

  @Пенка,
  Ами тогава защо това не е записано в закона?

  Мога да те успокоя че няма никакви основания за твоя оптимизъм. Съвременната компютърна техника позволява обработката на всички трафични данни в реално време. Само трябва да кажеш какво те интересува.
  Също така няма да е лошо да провериш досието в ДС на семейството ти. Службите се справяха доста добре и без компютри.

  Отделно историята е пълна с примери как власите изкривяват дори солидни закони, какво остава за умишлено пробит такъв. Дори сегашните да не злоупотребят, като дойде пак Доганова марионетка на власт…

  А между впрочем, срещу въпросния чичо Гошо от Долно Конаре се води разследване с употребата на СРС, защото е посетил сайт с детска порнография хостван от ФБР, а в чата редовно говори с непълнолетни. Не му е чиста работата. Мислете за децата!~~

 • Reply MarietaI 11.12.2009 at 13:40

  Свежо: отварянето не е подсъдимо.

 • Reply Dido Denev 11.12.2009 at 13:35

  Какво се случва с обмена на корпоративни данни през интернет, след като през интерфейс службите ще имат достъп до тях? Този закон влиза в противоречие с много други корпоративни закони!

  Дидо

 • Reply treedxctrl 11.12.2009 at 13:28

  Свежо: а теб ще те вкарат са защото си отворила zamunda- та , стига пиши смехории …

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 11.12.2009 at 13:16

  @Незащитника – ефект има разговора. В предния парламент се оказа ефективна мярка, за този не знам. За приемните часове е чудесна идея, благодаря, въпроса е, че ще се гласвуа в пленарна зала следващата седмица и няма много време.

 • Reply MarietaI 11.12.2009 at 13:08

  Свежо: Много си е добре това мойто момче!
  Така ще имат основание да те вкарат в затвора ако си престъпил закона.
  Съветвам те да изгледаш сезон 1&2 на THE WIRE! http://www.zamunda.net/details.php?id=131894&hit=1
  http://www.zamunda.net/details.php?id=135951&hit=1

 • Reply treedxctrl 11.12.2009 at 13:01

  Свежо: ефекта от такава акция -> 0,
  герб и сдс ще гласуват по команда(та),
  всички пред дондуков 1, там е истината и до дупка …

 • Reply Penka 11.12.2009 at 11:10

  Въпросният нормативен акт създава само правната ВЪЗМОЖНОСТ да бъдат “ подслушвани“ всички граждани,на практика това ще се приложи само за КОНКРЕТНИ лица, за които има данни ,че са извършили престъпление и то след получаването на специално разрешение. Стига сте пискали на принципа “ Гузен,негонен бяга“! На никой не му дреме в кои порно-сайтове виси чичо Гошо от Долно Койнаре и с кого си чати в Гепи Ме!!!

 • Reply Незащитника 11.12.2009 at 10:46

  И това какъв резултат ще има според вас ???

  Сещам се поне за два по-реалистични начина да се реализира идеята на гореописаното, въпреки че има много по-ефикасни начини да упражните гражданските си права стига само да се отърсите от промиващите идеи за „свободата“, представяна като някаква химера….

  А начините…
  Може да се бръкнете малко и с телеграма да напишете основното до адреса за контакт, който го има за всеки депутат в гореспоменатия от автора линк или пък на същия адрес да изпратите препоръчано писмо, в което по-подробно да изразите позицията си и да обясните, че можете да предложите повече информация по въпроса при нужда. Вярно, губи се ефекта от комуникацията в реално време, но тъй като шанса за това в кратъ

  А…има и още един начин, който е в реално време.
  Някои (може би всички ?) депутати имат приемни часове за избирателите от своя район, може да се опитате лице в лице да им разясните проблема, ако успеете да вземете приемен час преди окончателното гласуване :)

  Имейлите на някои депутати също са по-лесни за намиране….пък и няма защо да се ограничавате с един начин, пробвайте с всичките, иначе какви „защитници“ сте ? :)

  Това да се намери номер на депутат, да се намери номер, на който ще отговаря самия депутат (а не негов служител) и да се намери номер, на който депутатът няма да затвори, като чуе за какво иде реч, ще е цяло геройство обаче :)

  Интересно е също какво би отговорил депутата, ако го попитате в началото на телефонен разговор дали има нещо против, разговора да се записва с цел последващо разпространение на аудиофайла в интернет :)

  Автора, поне да беше написал телефона, на който ти си се обадил, за тези които са от твоя район….

  Айде….спорна борба със „лошите“.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.